Skip to main content

Authenticiteit, wie ben je eigenlijk

Wat betekend authenticiteit eigenlijk. Volgens wikipedia.
Authenticiteit is een technische term in de existentialistische filosofie. In deze filosofie wordt het bewuste zelf gezien als iets wat een adequaat begrip moet vormen van het zijn in de materiële wereld en van het omgaan met externe krachten en invloeden die erg verschillend en anders zijn dan zichzelf. Authenticiteit is de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, geest, of karakter, ondanks deze externe impulsen. Zo dat is even een mondvol.

Deze term wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt. Toch is het wel mooi om erover na te denken.
Weet je wel wie jij zelf bent, wat vind jij belangrijk, waar sta je voor, ben je iemand die meebuigt, ben je iemand die de touwtjes tot in de finesse in handen houdt, de perfectionist, de kameleon of doe jij vooral wat anderen denken dat je hoort te doen. Hoe authentiek ben je eigenlijk. Hoe dicht blijf jij bij jezelf?

Filteren

Laatst zat ik op de fiets en de wind ging door mijn haren, ik zag de herfst om mij heen, rook de geuren van mos, paddenstoelen en rottende bladeren, zag de vogels voor mij van tak naar struik of boom vliegen. Ik was mindfull in het nu. In dit sfeertje gingen mijn gedachten naar een ander moment dat ik boven op een berg stond en zei tegen mijn ski partner, wat mooi is het hier zeg. En dat mijn ski partner zei, dat zie ik helemaal niet, ik ben continue bezig met andere dingen in mijn gedachten. Op dat moment nam hij eindelijk eens tijd om bewust te kijken naar zijn omgeving.
Er zijn zoveel prikkels om je heen, miljoenen, iedereen filtert en pakt dat op wat ze willen zien, horen, voelen ,proeven en ruiken. Waarom filtert de een dit en de andere dat. Wanneer verandert er iets aan het filtersysteem?

Hoe wil je zijn

Dat is nog niet zo makkelijk. Toch zetten al die prikkels er toe aan om jezelf, vroeger of later, onder de loep te nemen. Wacht niet tot de bom barst. Wat is de jouw blauwdruk, op facebook kun je al een scancode van jezelf aanmaken. Welke kern zit eronder al die schillen die je om je heen hebt opgebouwd. Wat maakt jou blij, verdrietig, bijzonder, waar krijg je energie van, wat kost er energie, hoe houd ik het in balans. Neem eens de tijd voor jezelf. Leer over jezelf. Blijf dichtbij jezelf. Wees eerlijk. Een coach kan hier van grote invloed zijn, een spiegel voorhouden, reflecteren, een gezond evenwicht aanbrengen. Kijk eens naar jezelf door ogen van een ander. Iedere life –event verandert iets aan je filtersysteem, een nieuwe baan , verhuizing, trouwen, zwangerschap , kinderen noem maar op. Blijf binnen je grenzen, blijf dichtbij jezelf, durf te veranderen, durf te voelen durf te vallen en sta weer op. Waarborg je authenticiteit.

Nettie ter Haar
docent en coach
Fijn! Zwangerschapsgym , Babymassage en Coaching
www.fijnmama.nl